Признаците, че имаме недостиг на витамин B12 в организма

При дефицит на витамин В12 може да се развие анемия

07.11.2022 | 14:25 Редактор: Ваня Кузманова
Признаците, че имаме недостиг на витамин B12 в организма

Мускулни крампи

Витамин B12 има ключова роля в предаването на нервните импулси. При недостиг могат да се появят мускулни крампи както през деня, така и през нощта. В повечето случаи тримесечното лечение с витамин В12 позволява да се възстанови баланса в организма, което облекчава спазмите.

Загуба на равновесие

Витамин B12 помага участва в процесите на координация и подпомага равновесието, тъй като участва в синтеза на миелиновите обвивки на нервите. При затруднения с движението и равновесието, както и при мускулна слабост, причината може да се дължи на дефицит на витамин B12. 

Раздразнителност

Витамин B12 помага за поддържане на добър баланс в нервната система. Значителният дефицит на витамин B12 може да доведе до силна раздразнителност и нервност. При някои пациенти може да се наблюдава депресия и тревожност.

Анемия

При дефицит на витамин В12 може да се развие анемия - спад на нивото на хемоглобина в кръвта. Симптомите на анемия са значителна умора, чувство на слабост, задух или замайване.

Рани в устната кухина

Дефицитът на витамин B12 може да промени външния вид и цвета на езика. Той може да стане подут, зачервен и болезнен. Освен подут език, при значителен дефицит на витамин B12 също могат да се наблюдават лезии в устната кухина и в ъглите на устните.

Нарушения в паметта и концентрацията

Дефицитът на витамин B12 може да повлияе на паметта и концентрацията и да доведе до объркване и дезориентация. 

Храните, богати на витамин В12, са:

  • Риба, морски дарове и миди;
  • Сирена, мляко и млечни продукти;
  • Вътрешности;
  • Яйца;

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay