Как да се справим с псориазиса на скалпа?

Пълното възстановяване може да настъпи спонтанно и без употреба на терапевтични средства

01.11.2022 | 23:30 Редактор: Тодор Петров
Как да се справим с псориазиса на скалпа?

Псориазисът е възпалително кожно заболяване, което може да засегне всички области на тялото - лакти, колене, долната част на гърба, аногенитална област, нокти, гънки под мишниците, ингвинална гънка, междуглутеална гънка, включително скалпа. Заболяването не е от инфекциозен произход, следователно не е заразен, нито се дължи на автоимунни процеси. 

Въпреки това псориазисът е признат от Световната здравна организация за тежко заболяване, макар и да не предизвиква опасност за живота.

Псориазисът се дължи на прекомерен имунен отговор, локализиран върху кожата и окосмените зони, без установима и ясна причина. Тази дерегулация на имунитета води до ускорено обновяване на повърхностната част на кожата, което води до натрупване на мъртви клетки, които се наблюдават като люспи, струпани под формата на дебели петна и могат да оставят яркочервени лезии.

Пълното възстановяване може да настъпи спонтанно и без употреба на терапевтични средства, без да са известни точните механизми за това. При хроничен и рецидивиращ псориазис е необходима непрекъсната грижа за скалпа и употреба на подходящи шампоани и лосиони.

Друг важен елемент за намаляване на обострянията са проследяване на факторите, които ги предизвикват и следене на състава на козметичните продукти, които се нанасят върху скалпа, тъй като някои съставки могат да влошат възпалението и да влошат сърбежа и зачервяването.

Четете повече по темата в Puls.bg

Снимка: iStockphoto