Кои билки въздействат добре върху имунната ни система?

Ако искаме да сме здрави, може да консумираме мед с любимия ни билков чай

26.10.2022 | 23:05 Редактор: Ваня Кузманова
Кои билки въздействат добре върху имунната ни система?

Най-добрият лек е превенцията – особено в месеците на есента и зимата. И преди да сме хукнали отново към аптеката за поредната добавка за имунитет, препоръчана ни от приятели или познати, може би най-доброто за нас се намира в природата. А именно – билките. Тези полезни растения, на които се базира част от съвременната фармацевтика, могат да ни бъдат от голяма полза за подобряването на защитните сили на организма ни. 

Мед и пчелни продукти

Медът е един от най-полезните естествени продукти, които природата е създала. Той е богат на витамини, минерали и микроелементи, сред които – магнезий, фосфор, сяра, калий, натрий, желязо, калций и др. Ако искате да сте здрави и силни, консумирайте го заедно с любимия си билков чай – топъл, но не горещ (прекалено високата температура може да намали качествата на меда). 

Джинджифил

Въпреки че не е точно билка, този ценен продукт ще ви е от полза, ако искате да подсилите имунната система и да облекчите работата на дихателните пътища. Можете да си направите чай от ароматния корен, като просто нарежете няколко парченца и ги залеете с гореща вода. Пийте ароматната напитка сутрин на гладно или пък вечер. 

Черен бъз

Ползите на черния бъз са известни от векове – това го прави ценен помощник в борбата за по-добро здраве и основна съставка в сиропите за кашлица. Той съдържа витамини, минерали, макроелементи и биофлавоноиди, калций, цинк и селен. Антиоксидантните му свойства помагат за превенцията на увреждане и подпомагане работата на клетките. Мощните му имуностимулиращи свойства пък ще ви осигурят защита срещу бактерии и инфекции. 

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay