Димитровден наближава - ето как да приготвите вкусно телешко печено със зеленчуци

Печете в предварително загрята фурна на средна температура

23.10.2022 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова
Димитровден наближава - ето как да приготвите вкусно телешко печено със зеленчуци

На 26 октомври почитаме паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Според народните вярвания на Димитровден започва зимата. На този хубав празник, също като на Игнажден е много важно какъв човек пръв ще влезе в дома ви. Той трябва да е добър, да носи дар или пък да е имотен, за да донесе късмет на къщата.

По традиция трапезата е обилна, приготвят се пити, десерти с тиква, ябълки, ястия с месо (според обичая е хубаво то да е овнешко).

Продукти:

- 600 г телешко филе

- 2 глави кромид лук

- 2 моркова

- сол и пипер на вкус

- 1 чаша вода

- 150 г масло

- 3 стръка пресен магданоз или 3 щипки сушен

- 1 стрък пресен джоджен или 1 щипка сушен

Приготвяне:

Измийте добре месото. Посолете го от всички страни и го поставете в тава за печене. Обелете лука и го нарежете на ситно. Морковите се нарязват на кръгчета. Зеленчуците се нареждат около месото.

Подготвените продукти в тавата се заливат с гореща вода. Добавя се маслото, съветва az-jenata.bg.

Печете в предварително загрята фурна на средна температура. От време на време обръщайте месото, за да не загаря. Ако се налага поливайте го с водата от тавата, за да стане максимално крехко.

Малко преди да е готово поръсете с подправките и запечете за още няколко минути.

Сервирайте месото нарязано на слайсове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК