Телефон, часовник, вода...Не правете тези неща в леглото!

Неудобната поза пречи на тялото да изпълнява определени функции

22.10.2022 | 11:25 Редактор: Петя Кръстева
Телефон, часовник, вода...Не правете тези неща в леглото!

Леглото е уютното място, в което се сгушваме и се приготвяме за сън. Понякога обаче именно там правим неща, които не трябва, защото пречат на съня и спокойната почивка на организма и мозъка. Много хора намират за успокояващо и предразполагащо към сън да ровят в телефона си, да гледат телевизия, дори да играят на игри. Други обичат да се хранят в леглото преди да заспят, някои пък слушат музика. Всички тези и още действия не само не предразполагат към сън, а дори му пречат, което се отразява върху всички процеси в тялото.

Спане в определени пози

Ако спите в неудобна поза или сте прегърнати с партньора си по начин, който предполага неспокоен сън, това пречи на качествената почивка. Неудобната поза пречи на тялото да активира и изпълнява определени функции, които са жизненоважни и надхвърлят далеч това просто да се наспите. По време на съня се случват множество функции в организма, които имат значение за общото здраве. Ето защо добрата поза за сън е толкова важна.

Държите чаша с вода до леглото

Може да обичате да държите чаша с вода на нощното си шкафче, защото ожаднявате през нощта, но не е добра идея да го правите. Пиенето на течности през нощта води до чести събуждания заради позиви за уриниране. Прекъсването на съня е противопоказно.

Поглеждате часовника

Ако се събудите през нощта, опитайте се да се въздържите от това да поглеждате колко е часът. Това ви разсънва допълнително и затруднява повторното заспиване. Запалването на лампата или екрана на телефона активира центрове в мозъка, пречещи на съня.

Гледате телефона си

Синята светлина от електронните устройства блокира синтеза на мелатонин – хормонът на съня. Когато използвате телефона си в леглото, мозъкът ви бива стимулиран от светлината, което удължава процеса на заспиване.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК