Изпратиха Елизабет II с най-скъпия диамант в света, може ли Камила да го носи на коронацията на Чарлз III?

Короната Koh-i-Noor е свързана с Индия

20.10.2022 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова
Изпратиха Елизабет II с най-скъпия диамант в света, може ли Камила да го носи на коронацията на Чарлз III?

Съпругата на Чарлз Трети - Камила, може да не носи известната диамантена корона Koh-i-Noor на 6 май. По време на официалната служба за коронация, на която нейният съпруг ще получи официално престола, тя също ще бъде коронясана. Но все още се водят спорове за това какво ще бъде поставено върху главата ѝ.

По данни на британски медии, кралят и кралицата може да са с различни регали по време на церемонията, която е първото важно събитие за известното семейство след погребението на Елизабет Втора.

Първоначално се говореше, че кралицата-консорт с чест ще носи легендарния диамант Koh-i-Noor, който украсява една от короните в колекцията на семейството. Именно с нея бе изпратена майката на Чарлз в последния ѝ земен път. Тя бе поставена върху колата с ковчега на монарха, която обиколи различни части на Обединеното кралство. По-късно обаче стана ясно, че ако го направи, може да допринесе за разрастването на международен спор.

Короната Koh-i-Noor е свързана с Индия

Тя е създадена през 1937 – за кралица Елизабет Първа, съпруга на Джордж VI и майка на Елизабет Втора. Основният материал в нея е платина, украсена с 2 800 диаманта. Но нейните слава и цена се дължат на легендарния диамант Koh-i-Noor. Именно той става повод за разрастването на международен спор, тъй като от Индия настояват за неговото връщане.

Диамантът е придобит от тогавашната Източноиндийска компания. След което е пренесен във Великобритания, където става част от колекцията на кралица Виктория. След това за собственост над него настояват Пакистан и Афганистан.

Според източник на The Telegraph, в Индия дипломатическият спор за короната е напът да засенчи плановете за коронацията на сина на Елизабет Втора. Той е категоричен, че ако на 6 май на главата поставят въпросната корона, Великобритания ще отключи болезнени спомени от колониалното минало.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дизайн
преди 1 година
Щом вританците са го взели да си го върнат. Сигнализирай за неуместен коментар