Полезни трикове за премахване на петна от килима

Килимът е един от най-добрите начини да направите настилката у дома по-уютна

09.10.2022 | 22:05 Редактор: Ваня Кузманова
Полезни трикове за премахване на петна от килима

Килимът е един от най-добрите начини да направите настилката у дома по-уютна. Красиви, разнообразни, меки, пухкави или пък изчистени и с къси влакна, килимите са прекрасен избор за домашния интериор. Но те се поддържат трудно. Цапат се лесно, а когато разлеете нещо върху тях, прането и почистването им става още по-трудно. А когато разсипете нещо, чието изпиране изглежда напълно невъзможно, тогава сигурно сте склонни да изхвърлите любимия си килим.

Петна от восък

Какво ви трябва:

  • Ютия;
  • Хартия за принтер;
  • Чисти парцали;
  • Течен препарат за пране.

Изчакайте восъкът да изстине и да се втвърди напълно. Покрийте го с хартията за принтер. Използвайте такава хартия, защото е по-твърда. Тънките хартии и вестниците не са добра опция. След това притиснете с нагорещена ютия, придвижете няколко пъти напред-назад, за да разтопите восъка. Мазните остатъци от него ще се попият в хартията. Почистете останалия восък с влажен парцал. Накрая капнете няколко капки концентриран препарат за пране. Разтрийте с малко вода, за да се образува пяна. Оставете да подейства известно време. Изплакнете.

Петна от кафе

Разлятото по килима кафе може да е истинско бедствие. И вероятността да разлеете именно кафе е много по-голяма, отколкото да разлеете горещ восък. Ето защо е добре да знаете как да действате.

Какво ви трябва:

  • Студена вода;
  • 1 чаша водороден пероксид;
  • ½ чаена лъжица препарат за съдове.

Попийте петното, доколкото е възможно, за да съберете повече от течността. Използвайте чиста кърпа или парцал, като избутвате откъм външната страна на петното към вътрешността. Така ще избутате разлятото кафе и ще го концентрирате на едно място. Попийте насъбралата се течност. Нанесете малко хладка вода и препарата за чинии. Разтрийте с пръсти или с мека четка. Може и с гъба. След това използвайте топла вода, за да премахнете препарата.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК