За какво ни помага консумацията на 1 портокал на ден?

Има положителен ефект върху чревния ни микробиом

05.10.2022 | 22:30 Редактор: Ваня Кузманова
За какво ни помага консумацията на 1 портокал на ден?

Портокалите са едни от най-предпочитаните плодове. През пролетния и летен сезон обичаме да ги консумираме на фреш, а есента и зимата, хапваме цели плодове. Ароматът на портокал доказано подобрява нашите енергийни нива, особено в следобедните часове на дългия работен ден.

За здрави черва

Според някои западни проучвания ежедневната консумация на портокали може да има положителен ефект върху чревния ни микробиом. Консумацията на вкусния портокал действа като пребиотик и насърчава растежа на полезните чревни бактерии. В основата на здравата храносмилателна система е и доброто здраве.

За добро очно здраве

Според западни изследвания, консумацията на един портокал на ден, може да намали с до 60% риска от развитие на макулна дегенерация, която обикновено възниква при естествения процес на стареене. От друга страна витамин С е много важен за нашето зрение, тъй като допринася за здрави кръвоносни съдове в очите.

За здрави мозък и сърце

Според редица проучвания, достатъчните количества на витамин С в организма, се свързват с подобряване на фокуса, паметта и вниманието. Портокалите са чудесно средство да допълним своите запаси от важния витамин. Също така, тъй като витамин С е мощен антиоксидант, той се бори срещу свободните радикали, които могат да причинят увреждане на мозъчните клетки. От друга страна за портокалите и фрешът приготвен от тях, се смята, че помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
К0з1РОГ
преди 1 година
Я виж ти :) Знчи зимата тъкмо по един портокал и по една ябълка и сме пушки! Сигнализирай за неуместен коментар