Храните, богати на полезни мазнини според диетолозите

Авокадото е богато на полезни за сърцето моно- и полиненаситени мазнини и е добър източник на фибри

17.09.2022 | 12:20 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, богати на полезни мазнини според диетолозите

Не всички мазнини звучат и изглеждат така. Тялото ни се нуждае от мазнини, за да изгражда клетъчни мембрани, за да се поддържат здравословни енергийни нива, както и за редица други процеси. Важно е обаче да изберем онези мазнини, които да носят ползи за здравето ни.

Авокадо

Авокадото е чудесен източник на полезни за здравето мазнини. Поредно западно изследване установи, че консумацията му спомага за понижаване на нивата на лошия (LDL) холестерол.

Авокадото е богато на полезни за сърцето моно- и полиненаситени мазнини и е добър източник на фибри. Тези мазнини и фибрите са полезни за здравето на сърцето и метаболизма. Авокадото е чудесно за здравословната ни диета. Него можем да добавяме към сосове, смутита, здравословни десерти, яйца, тостове, салати и други.

Ядки

Още един начин да включите в менюто си полезни мазнини е като добавите към него ядки и семена. Ядките са богати на мононенаситени мазнини, както и на омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е, антиоксиданти и минерали. Консумацията на ядки се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания, отбелязват диетолози.

Разбира се не бива да се прекалява с тяхната консумация. Обикновено препоръчителната дневна доза за сурови или печени ядки без сол е около 30-50 г. Семена, които са полезни за здравето ни са ленено, конопено, семена от чиа.

Маслини и зехтин

Маслините и зехтинът също ни осигуряват здравословни мазнини. Скорошно проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, установява, че консумацията на поне 1/2 супена лъжици зехтин на ден е свързана с множество ползи за здравето, включително намален риск от сърдечносъдови заболявания, рак и други болести.

Разбира се дори и с най-полезните храни не бива да се прекалява. По възможност редувайте консумацията на маслини, които са в натурално масло с такива, които са мариновани, тъй като вторите съдържат и повече сол.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК