Помага ли захарта при депресия?

Хапвайте храни, богати на полифеноли - регенерират мозъчните клетки

06.09.2022 | 12:57 Редактор: Петя Кръстева
Помага ли захарта при депресия?

Поговорката "ти си това, което ядеш" е вярна в много отношения. Оказва се, че храната, която консумираме всеки ден, е тясно свързана с нашето психично здраве. Определени храни могат да ни помогнат да намалим риска от депресия, да ни поддържат в добро настроение, да ни помогнат да се справяме по-лесно с тревожността.

От друга страна, редица западни изследвания показват, че нездравословните храни с високо съдържание на мазнини и захар не само че нанасят вреди на тялото ни, но могат да влошат настроението ни. Проучванията установяват, че консумацията на захар може да причини по-голяма депресия.

Храни, които могат да ни помогнат да намалим риска от депресия са тези, които съдържат полифеноли. Тези храни на растителна основа имат антиоксидантни свойства, които ни предпазват от хронични заболявания, дължащи се на увреждане от свободните радикали. Смята се, че полифенолите могат да подобрят депресията чрез регенериране на мозъчни клетки. Най-добрите хранителни източници с полифеноли са арония, бъз, горски плодове, мента, какао, маслини, чай, кафе, лук, спанак.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК