Депресията, тревожността и паник атаките: Болестите на 21 век

Броят на хората с някакъв вид психично неразположение расте драстично

30.08.2022 | 12:26 Редактор: Ваня Кузманова
Депресията, тревожността и паник атаките: Болестите на 21 век

Забързаният и напрегнат начин на живот е неделим елемент на съвремието и поради тази причина негативните емоции надделяват сякаш през по-голямата част от деня ни. Затова е необходимо да сме запознати с особеностите на модерните болести, от които страдат все повече хора по света.

Какво е новото "модерно"?

Навярно някои от вас лично са се сблъсквали с психичните разстройства като: депресия, OSD (характеризиращо се основно с натрапчиви мисли и съкратено от обсесивно-компулсивно разстройство), паническо и хранително разстройство, всякакъв вид зависимости или безпокойство в най-общия смисъл на думата. Това са едни от най-разпространените диагнози, с които бихте могли да излезете от кабинета на психолога или психотерапевта. 

Разбира се, не трябва да се пропуска фактът, че се срещат всякакви разновидности и по-тежки форми на психични разстройства, но в най-общ план се оказва, че забързаното и натоварено ежедневие вдига трайно нивата на кортизол – наричан хормон на стреса – който води до редица негативни проявления.

Последните статистики показват, че броят на хората с някакъв вид психично неразположение расте драстично. Това на свой ред води до извода, че повечето хора днес не знаят как да се справят с душевните си проблеми и да се погрижат качествено за психичното си здраве. 

Отдушниците – спасение или патологичен проблем?

Неспособността да се справим с напрежението и стреса съвсем естествено засилва човешките ни инстинкти. По една или друга причина често се случва да подценяваме ефективността на доказаните методи, като давим мъката в залитане към развиване на зависимости, които могат да бъдат от всякакъв вид – злоупотреба с храна, алкохол, цигари, секс, наркотични вещества и други.

Някои хора живеят с лъжливата представа, че по този начин могат да запълнят празнините в душата си и да потиснат или дори излекуват психичните си неразположения, вместо да потърсят помощ от приятел например. Ежедневното прибягване до този вид вредни навици всъщност може да усложни състоянието ни. Дори след временното облекчение, което би могло да ни обземе, накрая умът се връща към началното състояние двойно по-неспособен да се справи с него. 

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК