Хитри трикове с помощта, на които да удължим живота на дрехите си

Трябва да купуваме по-качествени дрехи

05.09.2022 | 12:17 Редактор: Ваня Кузманова
Хитри трикове с помощта, на които да удължим живота на дрехите си

Дрехите са нещо, без което не можем. Постоянно се налага да си купуваме нови, защото старите овехтяват, цветовете им избледняват или тъканите им се увреждат. През последните десетилетия обаче това свръхпотребление на дрехи се превърна в един от водещите фактори за замърсяване на околната среда. Често не си даваме сметка колко много дрехи купуваме и изхвърляме без да се налага. Някои го правят, защото дрехите им омръзват и искат нещо ново. Други не се грижат правилно за дрехите си и скъсяват живота им.

Ето някои хитри трикове, с помощта на които да удължите живота на дрехите си.

1. Купувайте по-качествени дрехи.

Качествените дрехи са направени от хубави материи, които са издръжливи, не се разтягат и не губят така лесно цветовете си. Те имат по-дълъг период на употреба, което ще ви спести пари. Ако купувате предимно евтини и некачествени дрехи, това ви дава лъжливо усещане, че не харчите много за дрехи.

2. Перете по-рядко

Звучи странно да не перете дрехите си и е против хигиенните разбирания. Вероятно бихте се опълчили на този съвет, но всъщност истината е, че не всяка дреха се замърсява бързо. Перете разумно и преценявайте кой вид дреха се нуждае от пране и коя може да почака. Например дънковите дрехи не се замърсяват толкова бързо. Не е нужно да ги перете след едно обличане. Можете да го направите след 3-4 обличания. Същото важи за дебелите блузи и пуловери. Ако някоя дреха ви се стори мръсна, перете я на ръка. Удължете максимално периодите на машинно пране.

3. Разумно пране

Не перете всички дрехи по един и същи начин. Четете внимателно етикетите и сортирайте дрехите преди пране. Използвайте по-малко топла вода. За предпочитане е да перете с хладка или студена вода. Закопчавайте всички ципове и закопчалки на дрехите, преди да ги сложите в пералнята. Използвайте меки и неагресивни препарати за пране.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК