За какво е полезно маслото от мента

Етеричното масло от мента е подходящо при суха или акнетична кожа

22.08.2022 | 09:42 Редактор: Ваня Кузманова
За какво е полезно маслото от мента

Ментата е една от най-освежаващите билки. Но тя има много повече свойства от това просто да освежава дъха и да придава приятен аромат на ястията. Етеричното масло от мента може да помогне да облекчите много състояния и да се почувствате по-добре.

Кои са състоянията, при които маслото от мента може да помогне?

Раздразнени черва

Според проучване от 2018 година, публикувано в Alimentary Pharmacology & Therapeutics, цитиран от healthdigest.com, ментата може да се използва като допълнение към лечението на синдром на раздразненото черво заради противовъзпалителните и успокояващите си свойства. Маслото от мента може да помогне за облекчаването на газове, подуване, диария, болки и спазми в червата.

Главоболие от напрежение 

Много хора страдат от тензионно главоболие или така нареченото главоболие от напрежение. Стресът и напрежението са навсякъде около нас в ежедневието. Те оказват негативно влияние върху нервната система. Напрегнатите неврони предизвикват спазми в мускулите на черепа, което води до главоболие, понякога много силно и дълготрайно. Третирането на слепоочията и челото, зоната около синусите с масло от мента може да намали болката и да потисне възпаленията. Ментата има релаксиращо, успокояващо и противовъзпалително действие.

При суха или акнетична кожа

Сухата кожа предизвиква сериозен дискомфорт. Акнето пък е по-характерно за мазната кожа, склонна към повишена секреция на себум и запушване на порите. Етеричното масло от мента е подходящо и в двата случая. То е добър избор за всеки тип кожа, тъй като хидратира в дълбочина сухата кожа и същевременно балансира мазната. Противовъзпалителните му свойства потискат симптомите на акне.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК