Ето как да се справим с акнето в по-зряла възраст

Акнето е често срещано състояние на кожата в пубертета, но понякога продължава и в зряла възраст

04.08.2022 | 21:14 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ето как да се справим с акнето в по-зряла възраст

Акнето е често срещано състояние на кожата в пубертета, но понякога продължава и в зряла възраст. То е свързано с възпалителни реакции, които протичат в мастните жлези, които произвеждат излишен себум, причинявайки появата на пъпки и петна по кожата.

В зряла възраст появата на акне е по-трудна за обяснение. По принцип при жените може да се появи леко акне около седмица преди началото на менструацията, което е напълно нормално. Приемането на хормонални контрацептиви, бременност и менопауза също могат да бъдат отговорни, защото и трите са в основата на промените в нивата на хормоните.

Причините за акне в юношеска и зряла възраст са различни. В зряла възраст възпалителните лезии се локализират предимно в долната част на лицето и особено по брадичката. В юношеството цялото лице може да бъде засегнато от акне.

В допълнение към хормоналните колебания, наследствените фактори също могат да са причина за акне при възрастни жени. Половите хормони влияят върху производството на себум. В зависимост от наследствената предразположеност, мастните жлези понякога могат да бъдат твърде чувствителни към тези хормони и производството на себум да стане твърде високо.

Стресът също има значение за появата на акне.

Козметичните продукти също могат да бъдат причина за появата на акне, тъй като понякога компенсаторно увеличават производството на себум.

Четете повече в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК