Как да разпознаем рака на кожата?

Повечето хора трябва да разчитат на разпознаването на признаците и симптомите на заболяването

02.08.2022 | 11:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да разпознаем рака на кожата?

Тъй като няма общи насоки за скрининг за рак на кожата, повечето хора трябва да разчитат на разпознаването на признаците и симптомите на заболяването, за да може да бъде уловено и лекувано възможно най-рано.

Плоскоклетъчният карцином на кожата може да предизвика кожна лезия (увреждане на тъкан), подобна на брадавица и има язва (вдлъбнатина) в центъра. Базалноклетъчният карцином (базоцелуларният карцином) на кожата често предизвиква бяла, перлена или с телесен цвят, куполовидна бучка с восъчен вид, която може да образува язва. Признаците на меланом често включват нова или съществуваща бенка, която има неправилни граници, променя цвета си или се изменя по други начини.

Усложненията на рака на кожата, като метастази, също могат да доведат до симптоми. Меланомът може да метастазира. Плоскоклетъчният рак на кожата го прави много рядко, а базалноклетъчният карцином почти никога. Ракът на кожата се появява най-често върху изложените на слънце области на тялото, но може да се появи навсякъде по него.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК