Как изменението на климата влияе на развитието на бебетата и децата

Директни вреди върху тяхното здраве са нарушения в белите дробове, както и понижаването на когнитивните им способности

29.07.2022 | 10:06 Редактор: Теодора Патронова
Как изменението на климата влияе на развитието на бебетата и децата

Екип от изследователи разкри, че за децата в световен мащаб рискът от появата на нарушения и заболявания е значително повишен, в резултат на настъпващите климатични промени и замърсения въздух.

Новородените и подрастващите деца са особено уязвими към замърсяването на въздуха и измененията в климата. Тези промени оказват голямо влияние върху физическото и психическото им здраве. Съвместната експозиция на различни изкопаеми горива, техните взаимодействия и кумулативните въздействия върху околната среда представляват много сериозен проблем за хората и особено за по-малките деца.

Най-висок е рискът за децата от по-малко развитите икономически и социални среди.

В новото проучване изследователите откриват доказателства, че изменението на климата и замърсяването на околната среда вредят повече на децата, отколкото на възрастните. До голяма степен това се дължи на техния растеж, който ги прави по-податливи на настъпващите изменения около тях.

До момента известните директни вреди върху тяхното здраве са някои нарушения в белите дробове, както и понижаването на когнитивните им способности. В бъдеще се очаква да се появят и други изменения, които да засегнат нормалното развитие на плода и децата.

Изследването разкрива възможното влияние на замърсения въздух, който майките дишат по време на бременност. Най-честите прояви, които биха могли да се наблюдават са по-ниско тегло на новороденото, предтермино раждане, много рядко се срещат и някои вродени дефекти, свързани с развитието.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК