Дългосрочните ефекти от климатичните промени

14.06.2022 | 16:36 Редактор: Теодора Патронова
Дългосрочните ефекти от климатичните промени

Ефектите от причиненото от човека глобално затопляне се случват сега, необратими са за хората, които живеят днес, и ще се влошат през следващите десетилетия.

Глобалното изменение на климата вече има видими последици върху околната среда. Ледниците са се свили, ледът по реките и езерата се разтапя по-рано, ареалите на растенията и животните са се изместили, дърветата цъфтят по-рано.

Ефектите, за които учените са прогнозирали в миналото, че ще бъдат резултат от глобалното изменение на климата, се появяват сега: загуба на морски лед, ускорено покачване на морското равнище и по-дълги, по-интензивни топлинни вълни.

Наборът от публикувани доказателства, анализиран от британския лидер в еко решенията Junk Bunk Ltd показва, че нетните разходи за щети от изменението на климата вероятно ще бъдат значителни и ще се увеличават с течение на времето.

Учените са уверени, че глобалните температури ще продължат да се повишават за десетилетия напред, до голяма степен поради парниковите газове, произвеждани от човешката дейност. Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), която включва повече от 1300 учени от Съединените щати и други страни, прогнозира повишаване на температурата от 2,5 до 10 градуса по Фаренхайт през следващия век.

Според IPCC степента на въздействието на изменението на климата върху отделните региони ще варира във времето и в зависимост от способността на различните обществени и екологични системи да смекчат или да се адаптират към промяната.

IPCC прогнозира, че повишаването на средната глобална температура с по-малко от 1,8 до 5,4 градуса по Фаренхайт (1 до 3 градуса по Целзий) над нивата от 1990 г. ще доведе до благоприятни въздействия в някои региони и неблагоприятни в други. Нетните годишни разходи ще се увеличават с течение на времето с повишаване на глобалните температури.

Бъдещи ефекти

Някои от дългосрочните ефекти от глобалното изменение на климата са:

Температурите ще продължат да се покачват

Тъй като предизвиканото от човека затопляне се наслагва върху естествено променящ се климат, повишаването на температурата не е било и няма да бъде равномерно или плавно по целия свят или във времето.

Ураганите ще станат по-силни и по-интензивни

Интензитетът, честотата и продължителността на северноатлантическите урагани, както и честотата на най-силните (категория 4 и 5) урагани са се увеличили от началото на 80-те години на миналия век. Относителният принос на човешките и природните причини за тези увеличения все още е несигурен. Предполага се, че интензивността на бурята и количеството на валежите, свързани с ураганите, ще се увеличат, тъй като климатът продължава да се затопля.

Морското ниво ще се повиши с 1-8 фута до 2100 г.

Глобалното морско ниво се е повишило с около 8 инча, откакто е започнало надеждното водене на записи през 1880 г. Предвижда се то да се повиши с още 1 до 8 фута до 2100 г. Това е резултат от повишаването на водното равнище заради топенето на земния лед и разширяването на морската вода, докато тя се затопля.

През следващите няколко десетилетия бурните вълни и приливите могат да се комбинират с повишаване на морското равнище и потъване на части от сушата, което ще увеличи допълнително наводненията в много региони. Покачването на морското равнище ще продължи и след 2100 г., тъй като на океаните им отнема много време, за да реагират на по-топлите условия на земната повърхност. Следователно водите на океана ще продължат да се затоплят, а морското равнище ще продължи да се повишава в продължение на много векове със скорости, равни или по-високи от тези от настоящия век.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК