Как да разпознаем дехидратацията и да се справим с нея?

Опасно е, когато тялото губи повече вода, отколкото приема

22.07.2022 | 23:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да разпознаем дехидратацията и да се справим с нея?

Приемът на вода е жизненоважен за оцеляването. Когато тялото губи повече вода, отколкото приема, може да настъпи дехидратация. Забележимите симптоми на дехидратация включват жажда и сухота в устата или суха кожа, но други като главоболие, ускорен пулс и объркване също могат да бъдат признаци на състоянието. В най-лошия случай дехидратацията може да бъде фатална, ако не бъде обърнато внимание на симптомите и не бъде лекувана своевременно.

Тъй като водата се губи чрез различни телесни процеси като изпотяване или уриниране, дехидратацията е по-вероятно да настъпи при повишена физическа активност, при по-високи температури или при болест (например съпровождана от повръщане или диария).

Повечето случаи на дехидратация могат да бъдат лекувани просто с прием на течности. Понякога обаче, при по-тежка дехидратация, се налага даването на течности интравенозно.

Дехидратацията често е лека и обикновено не причинява никакви симптоми. Един специфичен симптом на дехидратация, който може да бъде ясно изразен при възрастните хора, е слабата еластичност на кожата. Когато кожата е прищипана, тя запазва формата си, вместо да се върне към нормалната си форма.

Когато повече вода напуска тялото, отколкото влиза в него, може да настъпи дехидратация. Това е възможно да се случи например при интензивни упражнения или при диария. Прекомерното уриниране също може да доведе до дехидратация много бързо.

 Дехидратацията също е по-вероятно да настъпи в по-топъл климат, на по-висока надморска височина и при наличие на треска.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК