Кои са най-богатите на антиоксиданти храни?

Черният шоколад е много богат на антиоксиданти

22.07.2022 | 11:24 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са най-богатите на антиоксиданти храни?

Защо антиоксидантите са толкова важни и полезни за здравето?

Антиоксидантите са естествени съединения, които се срещат предимно в растителните и зърнените храни. Те регулират редица функции в организма, като преди всичко предпазват от влиянието на свободните радикали. Последните представляват нестабилни молекули, които повишават оксидативния стрес в тялото, който от своя страна уврежда тъканите на клетките и увеличава значително риска от различни заболявания.

Кои са най-богатите на антиоксиданти храни?

Артишокът е вкусен и полезен зеленчук, широко присъстващ в средиземноморската кухня. Той е богат на фибри, минерали и полифеноли. Редовната консумация на артишок може да понижи риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Орехи

Орехите и другите видове дървесни ядки, като пекан, кестени, са много богати на антиоксиданти. Орехите са много богати на витамин Е, мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в тъканите и съдейства за регенерирането на клетките.

Тъмен шоколад 

Черният шоколад е много богат на антиоксиданти. Той дължи тези качества на натуралното какао в състава си. Какаото е полезно за балансиране на холестерола и превенцията на сърдечносъдови заболявания. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре.

Горски плодове 

Горските плодове са препълнени с антиоксиданти. Те са много важна и полезна суперхрана, защото освен антиоксидантите те съдържат изобилие от витамини и минерали. Важно е също и че са бедни на калории и захари, което ги прави още по-полезни за хората на диети и тези с метаболитни проблеми, диабет и други свързани с обмяната на въглехидратите състояния.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК