Как да ускорим метаболизма си за по-добра фигура?

Бързият метаболизъм означава, че усвоявате и изразходвате бързо поетите калории и нутриенти от храната

21.07.2022 | 12:38 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да ускорим метаболизма си за по-добра фигура?

Бързият метаболизъм означава, че вие усвоявате и изразходвате бързо поетите калории и нутриенти от храната. И обратното – бавният метаболизъм значи, че скоростта на обмяна на веществата е забавена.

В първия случай ще имаме човек в добра форма, а при втория – човек с наднормено тегло. Ниските метаболитни нива означават, че ние ще изгаряме по-малко калории както в състояние на покой, така и по време на активност, съответно – за да не напълнеем, трябва да поемаме по-малко от тях. За мнозина от нас обаче именно това е проблемът – ние не разполагаме с вграден брояч на калории и инстинктивно поемаме повече храна, отколкото ни е необходима.

Признак за това са следните състояния – ако чувствате постоянна умора, сънливи сте, имате запек, продължително главоболие, покачване на тегло, суха кожа, чуплива коса и др. За съжаление, част от "виновниците" за нивата на нашия метаболизъм са гените. Не можем да направим много, що се отнася до промяна на генетичния ни фон, но пък може да предприемем стъпки, с които да подобрим метаболизма си.

Изследвания показват, че консумирането на джинджифил всеки ден може да ускори обмяната на веществата. Това прави тази подправка верен съюзник в битката за по-стройна фигура.

За да можете да възстановите нивата на обмяна, контролирането на нивата на стрес е от ключово значение. Високите стресови нива отключват в тялото механизми и освобождаване на хормони, които го карат да забави процесите на обмяна. Опитайте се да понижите нивата на стрес – общувайте повече, споделяйте проблемите си – дали с близки, или с някой специалист – изборът е ваш.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК