Храните, които могат да помогнат за ускоряването на метаболизма

От метаболизма зависи цялостното здраве на организма

05.07.2022 | 11:42 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, които могат да помогнат за ускоряването на метаболизма

Метаболизмът е много сложен механизъм. Той не се свежда само до скоростта на разграждането на храната. Числото на кантара съвсем не е единственият показател за бърз метаболизъм. Метаболитното здраве надскача далеч скоростта на усвояването на храната. Много хора мислят, че бързият метаболизъм е единственото важно нещо, за да отслабнат и да поддържат теглото си. Всъщност, от метаболизма зависи цялостното здраве на организма.

Двата медицински термина "метаболитно здраве" и "метаболитна скорост" не са взаимозаменяеми. Те имат своите специфични разлики и за да разберете метаболизма като цяло, е добре да се запознаете първо с разликите в тези два термина.

Кои са храните, които могат да помогнат в ускоряването на метаболизма?

Плодове 

Плодовете, особено тези с високо съдържание на витамин С, са много важни за метаболитното здраве. Те са пълни с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления в клетките и тяхното преждевременно стареене. В плодовете се срещат и много фибри, витамини и минерали, които ускоряват метаболизма и допринасят за усвояването на желязото, особено витамин

Чай

Чайовете са много богати на антиоксиданти. Те са отлично средство да засилите метаболизма. Чайовете повишават енергията, допринасят за стимулирането на имунната система и спомагат за изгаряне на повече калории през целия ден.

Люти чушки 

Лютите чушки усилват метаболизма заради термичния си ефект. Те повишават температурата в тялото и по този начин ускоряват обмяната на веществата. Дължат свойството си на капсаицина – съединение с антиоксидантен характер, което има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Капсаицинът потиска възпаленията и ускорява метаболизма.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК