Тайните свойства на боровинките: Плодът е сред най-подходящите за диабетиците

Храненето и движението при това заболяване са от огромно значение

15.07.2022 | 13:05 Редактор: Петя Кръстева
Тайните свойства на боровинките: Плодът е сред най-подходящите за диабетиците

Диабетът е коварно заболяване, което засяга милиони хора в цял свят. Тялото на болните се затруднява да секретира достатъчно инсулин или изпитва трудности в неговото управление. 

Двата вида диабет – тип 1 и тип 2, имат колкото сходства, толкова и различия. При диабет тип 1 панкреасът произвежда много малко или никакъв инсулин, което налага внасянето му отвън чрез медикаменти. При диабет тип 2 в повечето случаи инсулинът не се усвоява правилно от клетките в тялото, което оставя кръвната захар във високи стойности. сочат данни на Американската диабетна асоциация, цитирана от healthdigest.com.

Храненето и движението при това заболяване са от огромно значение. Диетата също е важна, когато става дума и за двата типа диабет. Експерти препоръчват да се избягват всякакви продукти с добавени захари, наситени мазнини, трансмазнини и хидрогенирани масла, преработени и пакетирани храни, както и такива, съдържащи големи количества сол. 

Боровинките, от друга страна, са един от най-добрите плодове, които диабетиците и страдащите от метаболитни смущения, свързани с нивата на кръвната захар и инсулина, могат да консумират.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка:Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК