Как композиторът Димитър Ковачев започна нов живот в САЩ?

С музиката му са израснали цели поколения

13.07.2022 | 19:12 Редактор: Ваня Кузманова

След като покорява върховете на българската естрада, Димитър Ковачев оставя всичко в родината и започва живота си отначало. 

С музиката на композитора Димитър Ковачев са израснали цели поколения. Сред изпълнителите, за които е писал, са Васил Найденов, Лили Иванова, Росица Кирилова, Маргарита Хранова и много други. 

"По едни или други начини спечелих младежкия конкурс за естрадна песен. Певецът беше тогава Георги Станчев, който току-що беше напуснал "Дияна Експрес" и търсеше самостоятелна кариера. Направихме една песен, която се казваше "На раздяла". Тя стана първа. В това време Васко Найденов хареса 3 от моите песни - "Тишина", "Среща в 6", "Мария и Кристина", сподели композиторът. 

Инженер по образование, Димитър не се отказва нито от работата си, нито от призванието си. Дълго живее като човек на науката през деня и успешен композитор през нощта. Докато един ден решава коренно да промени своя живот. 

"Дойде 90-та година и за мен някак си хоризонтите се стесниха. Имаше някакъв простор отвън и когато тръгнах за САЩ на 3 януари 1990 година разбрах, че билетът за връщане няма да бъде употребен", каза Димитър Ковачев.  

И така, Димитър започва от начало. Животът му го среща с много интересни личности, сред които и редица успели българи. За живота на един от тези българи, композиторът написва мюзикъл на име "Под светлините на Манхатън". Сега Димитър е член на комисията "Грами" и води собствено радио шоу. 

"Поръчаха ми да направя едно едночасово шоу за едно радио и изведнъж 25 радиостанции по света пожелаха да държат това радиошоу", сподели Ковачев.  

Днес Димитър живее във Флорида и продължава да издава албуми, но вече с джаз и инструментален лаундж. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК