Как да се предпазим от горещините?

Увеличете приема на течности

24.06.2022 | 15:00 Редактор: Теодора Патронова
Как да се предпазим от горещините?

Тялото ни работи перфектно синхронизирано благодарение на биологичния ни часовник, който регулира производството на хормони. И "батериите" на този биологичен часовник са предимно слънчеви. С увеличаването на дневните часове, с наближаването на лятото, тялото трябва да положи усилия да се пренастрои.

Теоретично, пренастройването е по-лесно през лятото, защото се зазорява по-рано и при естествена светлина мелатонинът намалява. Ето защо през лятото се чувстваме свежи и будни още на сутринта.

Проблемът е, че това увеличение на дневните часове е придружено от високи температури.

Как да се справим с горещините?

Събуждане с естествена светлина. Препоръчително е да не се спускат щорите, когато заспиваме, така ще се събудим с естествена светлина и ще се почувстваме по-активни сутрин. По този начин биологичният ни часовник ще се адаптира по-бързо към по-дългите дни.

Избягване на късното заспиване. Ако заспим по-късно през уикенда, препоръчително е на другия ден да не ставаме рано. Поддържането на съня благоприятства правилното функциониране на метаболизма.

По-леко хранене. С топлината тялото губи много повече вода и минерали като магнезий, чийто дефицит причинява умора. Трябва да се увеличи приемът на течности през деня и да се включат повече богати на вода храни - зеленчуци и плодове, които са по-леки. В горещините имаме нужда от по-малко калории, отколкото през зимата.

Събуждане със сутрешен душ. Това активира кръвообращението сутрин и прави така, че повече кислород да достигне до всички клетки на тялото. Препоръчително е душът да започне с топла вода и да завърши със студена.

Разтягане при събуждане. Физическата активност сутрин генерира ендорфини и повишава енергийните нива и самочувствието.

Прием на добавки - при умора е препоръчително да се приемат добавки с магнезий или витамини от група В.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК