Традициите са, за да се спазват: Така го правят великотърновци на Еньовден

Преди изгрев старите билки трябва да бъдат изгорени, а огънят от тях се прескача за здраве

24.06.2022 | 13:57 Редактор: Тодор Петров

Събраните в ранното утро на Еньовден билки са най-лековити - това казват народните вярвания и народните лечители. Поверието гласи още, че преди изгрева старите билки трябва да бъдат изгорени, а огънят от тях се прескача за здраве.

Верни на традициите десетки великотърновци потеглиха към поляните на Арбанаси и Ксилифор, за да съберат билки. Събраните билки в ранното утро на празника лекуват всички болести, дори и тази, която няма име. 

"На хората са познати много болести, но все пак има една, която е без име, за нея няма лек и тази болест се лекува с половината билка", каза Полина Паскалева.

"Всички хора знаят, че билките са лечебни и ако ние се интересуваме и живеем по-свързано с природата, ще бъдем здрави", смята Светла Пенчева.

През целия ден на Самоводската чаршия във Велико Търново ще се предлагат различни билкови и лечебни храни, чайове и букетчета от сушени билки. Десетки жители и гости на Велико Търново дойдоха на улицата на занаятите, за да минат за здраве под венеца, в който са вплетени 77 билки и половина.

В края на Еньовден се палят клади, които се прескачат за здраве и берекет.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК