Видове глад и как да ги контролираме правилно

Измамните признаци на глад могат да ни накарат неусетно да погълнем огромен брой излишни калории

23.06.2022 | 22:00 Редактор: Жаклина Иванова
Видове глад и как да ги контролираме правилно

Гладът е индикация, че тялото ни се нуждае от храна. Това е колкото вярно, толкова и погрешно твърдение. Можем лесно да объркаме глада с емоционалното хранене, което ни подтиква към вредна и калорична, но задоволяваща душата храна за душата.

Измамните признаци на глад могат да ни накарат неусетно да погълнем огромен брой излишни калории.

В други случаи може да се събудите през нощта и да се почувствате гладни. Единственото, което искате, е да станете и да отидете до хладилника. В други дни пък, когато е горещо, ви се яде нещо студено, разхлаждащо или пък сладко, а в повечето случаи всъщност сте жадни, не гладни.

Внимателното и съзнателно хранене помага да идентифицирате глада. Националният институт по диабет и заболявания на обмяната на веществата на САЩ констатира, че 30,7% от американците са с наднормено тегло, а 42,4% са затлъстели. Американската психологическа асоциация посочва, че 38% от възрастните казват, че са преяждали от стрес през последния месец, а половината от тях признават, че преяждат поне веднъж седмично, понякога и повече, пише healthdigest.com.

След като научите какви са видовете глад и как да ги различавате, ще ви е много по-лесно да контролирате храненето си. Изследователи от Мичиганския държавен университет са изследвали видовете глад и са публикували труда си в книга със заглавие "Съзнателно хранене" (Mindful Eating).

Ето и видовете глад:

Глад, който изпитвате с очите, носа и устата

Гладът е свързан с рецептори в мозъка. Когато виждаме храната, ние искаме да я опитаме, още повече, ако изглежда апетитно, ухае приятно и е подредена красиво в чинията. Този вид глад изпраща сигнали в мозъка, че това, което виждате и помирисвате, ще ви достави удоволствие. Веднага започвате да се чувствате гладни, но това не е същински глад. Този вид глад е и най-трудният за контролиране.

Стомашен глад

Физиологичните признаци на глад се усещат най-напред в стомаха. Празният стомах стърже, издава звуци, които са естествена последица от това, че той е празен. Така си мислим ние, но според Medical News Today, празният стомах не означава автоматично, че тялото ви се нуждае от храна.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК