Тийнейджърите се нуждаят от 20-минутна физическа активност дневно

Тя е ефективна за подобряване на кардиореспираторната им форма

22.06.2022 | 14:42 Редактор: Ваня Кузманова
Тийнейджърите се нуждаят от 20-минутна физическа активност дневно

Двадесет минути енергична физическа активност всеки ден се препоръчва за оптимизиране на кардиореспираторната форма при подрастващите, според проведено в Обединеното кралство проучване. Въпреки че информацията относно младите до момента е ограничена, проучванията за възрастни показват, че редовната, кратка и енергична физическа активност е много ефективна за подобряване на различни фактори, засягащи тяхното здраве, включително кардиореспираторната им форма, която е важен маркер за здравето.

В проучването специалистите изследват връзката между интензитета на физическата активност и максималната им кардиореспираторна форма. Участниците са общо 339, на възраст между 13 и 14 години. Групата от тийнейджъри е силно разнообразна. Някои от тях имат значителни разлики в своя индекс на телесната маса, както и в кардиореспираторната си форма.

Интензитетът на тяхната физическа активност е измервана с помощта на акселометър за китката, като за целта на изследването подрастващите бягат 20 метра на няколко къси дължини.

Те носят акселометъра в продължение на една седмица, като записаните стойности включват данни за най-малко три делнични дни и един уикенд.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК