Сигнали, че стресът ни е завладял и трябва да вземем мерки

Хранителните ни навици се променят

17.06.2022 | 08:30 Редактор: Жаклина Иванова
Сигнали, че стресът ни е завладял и трябва да вземем мерки

Работа, семейство, здравословни проблеми, несподелена любов и т. н. Причините за стреса са много. Склонни сме да неглижираме признаците на стрес, докато започнат да се умножават и да рушат живота ни.

Вижте няколко знака, че стресът е навлязъл сериозно в живота ви и е време да му противодействате.

Вашите модели на хранене се променят

Когато сме изложени на стрес, особено на продължителен, отделяният кортизол в тялото, който е хормон на стреса, може да промени апетита ни. Покаченият кортизол може да повиши глада ни за мазни храни, тестени и захарни изделия. Тези храни са моментално гориво за тялото ни. Тъй като стресът задейства реакцията "бий се или бягай", мозъкът ни изпраща сигнали за захранване.

Освен че правим грешен избор за храни, количеството, което изяждаме обикновено, е в повече. Това е ясен знак, че не можем да контролираме стреса.

Проблеми със съня

Хроничният стрес има забележим ефект върху нервната система, тъй като я държи в готовност за по-дълго време. Когато сме напрегнати и стресирани, трудно заспиваме или се будим често нощем. Това нарушава качеството на съня ни.

Стресиран човек не може да спи пълноценно, а умората ни кара да сме още по-изнервени. Когато не си почиваме ефективно, нивата на стрес остават високи, което не ни позволява да спим добре.

При някои хора обаче стресът влияе обратно, те спят дълги часове, което пък ги кара да усещат прекомерна умора. Ако се чувстват депресирани, напълно възможно е да искат да прекарат часове наред в леглото. Проблемите със съня са още един фактор, свързан със стреса, който не бива да се неглижира.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК