Скандал на "Евровизия": Румъния дала 12 точки на Молдова, журито ги подарило на Украйна

В Букурещ са били спазени всички правила, наложени от ЕСРТ

16.05.2022 | 09:17 Редактор: Тодор Петров
Скандал на

Ръководителят на румънската делегация на песенния конкурс "Евровизия" Юлияна Марчук заяви пред обществената TVR, че 12-те точки, които страната е дала за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна, която стана победител в конкурса. 

Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това и увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Юлияна Марчук разказа, че едва по време на финала на "Евровизия" в събота вечерта телевизионният продуцент Лиана Дамян, която е отговаряла за журито, е забелязала несъответствия с протокола, изпратен до ЕСРТ предишния ден, и че резултатите на специализираното жури в студиото в Букурещ не са били взети предвид.

По време на репетициите в Торино, които са включвали и репетиция на обявяването на точките, Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) "не е дал никакъв знак, че нещо не е наред" с вота на Румъния. По думите на Марчук в Букурещ са били спазени всички правила, наложени от ЕСРТ, включително присъствието на нотариус. Марчук обясни, че членовете на журито не са можели да общуват помежду си и всеки от тях е подписвал собствения си лист, а в края не са виждали общия резултат на журито. 

Екипът на румънската телевизия с изненада научил по време на големия финал, че оценката на румънското жури не е взета предвид при изчисляването на крайното класиране. Организаторите на конкурса са я анулирали и са присъдили "друг набор от точки на участниците във финала от името на журито“ на Румъния, посочи ТеВеРе в прессъобщение, в което отбеляза, че „правилата са били променени по време на играта, без участниците да бъдат информирани предварително“.

Ръководителят на румънската делегация на "Евровизия" заяви, че едва в събота вечерта е бил получен имейл от ЕСРТ, след като румънският продуцент е поискал разяснения, предаде БТА.

"Не сме получавали никакво официално съобщение за подозрения, свързани с втория полуфинал, подозрения, които са изложени в този бюлетин, получен едва късно вечерта по време на журирането. Този имейл беше получен около 30 минути след като нашият продуцент поиска подробности за това несъответствие чрез телефонно обаждане. Така разбрахме, че 12-те точки, присъдени на Молдова, са били присъдени от нас на Украйна", разясни Марчук. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
DEATH TO PUTIN
преди 1 месец