Как да се справим с постоянната умора

Някои лесни промени в начина на живот и на храненето могат да помогнат

12.05.2022 | 14:55 Редактор: Теодора Патронова
Как да се справим с постоянната умора

Ако се оплакваме от постоянно чувство за изтощение, трябва да потърсим възможните причини за умората и начините да си възвърнем енергията и радостта от живота. Усещането за изтощение може да бъде причинено от явни фактори като недостиг на сън заради ритъма ни на живот или поради често боледуване.

Но съществуват и други възможни причини за оплакването от постоянна умора, водещо до срив в качеството на живот. Според специалистите, някои лесни промени в начина на живот и на хранене, коригирането на дефицити на хранителни вещества и др. могат да помогнат в по-голямата част от случаите.

Недостиг на сън и непълноценен сън – качеството на съня, който трябва да бъде спокоен и непрекъснат, е от съществено значение за цялостното здраве, за освобождаването на хормони на растежа и за възстановяване и регенериране на клетките. Въпреки че нуждата от сън е индивидуална, Американската академия по медицина на съня препоръчва хората в активна възраст да спят поне 7 часа на нощ за оптимално здраве. 

При оплакване от безсъние е важно да се потърси помощ от специалист, за да получим подходяща грижа и лечение. Междувременно може да потърсим природни решения за подобряване качеството на съня – например, допълнителен прием на магнезий, който е изключително важен. Когато сме изложени на хроничен стрес, това води до дефицит на ценния минерал в организма.

Дефицит на хранителни вещества - недостигът на някои хранителни вещества: желязо, витамини от групата В, витамини D и C, а също и магнезий, може да е свързан с постоянно усещане за изтощение, дори и когато сънят е достатъчен. Тъй като подобни дефицити се срещат нерядко, добре е да се провери възможно наличие на желязодефицитна анемия или дефицити на тези важни за организма витамини и минерали. Ако усещането за умора е свързано с този тип дисбаланс, състоянието бързо се подобрява, след като нивата им се нормализират.

Небалансирано хранене – за да поддържаме стабилни нива на енергия и да получаваме хранителните вещества, от които организмът се нуждае, е важно да се храним балансирано. Недохранването или прекомерният прием на преработени храни може да доведе до дефицит на калории и хранителни вещества, водещо на свой ред до изтощение. Следването на диета с ниско съдържание на свръхпреработена храна и добавена захар, но с богатите на хранителни вещества плодове, зеленчуци, бобови растения и източници на протеини като риба и яйца може да помогне за намаляване на умората и за пълноценен сън.

Дехидратация – проучвания сочат, че недостатъчният прием на вода и течности води до по-ниски нива на енергия и намалена способност за концентрация. Дехидратацията засяга целия организъм, повлиява негативно съня, нивата на енергия и издръжливостта. Честите симптоми на дехидратация, освен жаждата, са: умора, виене на свят и главоболие. Важно е да се грижим за достатъчния прием на вода, за да възстановим изгубените през деня течности.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК