Битката при Драва - внушителна възстановка как армията ни отблъсва Третия райх

В бойните действия край река Марица беше използвана техника от 1944 г.

07.05.2022 | 18:54 Редактор: Елеонора Танева

Ден след 6 май река Марица край Пловдив се превърна в Драва. Причината - възстановка на Дравската военна операция от 1945 година. Клуб "Братя по оръжие" пресъздаде епопеята от времето на Втората световна война, когато Първа българска армия успява да спре ключово настъпление на Третия райх. Оръжията и символите показани в следващия репортаж са с цел онагледяване на епохата. 

Месец март 1945 година, Втората световна война върви към края си, войските на Третия райх правят последен опит да атакуват на изток и да превземат северния бряг на река Драва. Отбраната на Червената армия е възложена на Първа българска армия. Българските войници успяват да удържат и отблъснат Вермахта. 

"Българската армия там показва една стойкост и готовност да удържи позициите си и допринася за разгрома на немско-фашистките сили, които се опитват в този момент да осъществят така нареченото "Пролетно пробуждане" - последната операция на немските сили на Балканите и изобщо във войната", разказа председателят на клуб "Братя по оръжие"

77 години по-късно фронтовата линия се пренесе на южния бряг на река Марица край Пловдив. 80 участници от клуб "Братя по оръжие" и курсанти от Националния военен университет с автентична техника от времето на Третия райх взеха участие във възстановката.

"Нас ни ръководи силният ентусиазъм и любовта към българската история и припомнянето на тези славни и страшни мигове, в които се е решавало бъдещето на страната. Всеки един от войниците, които са участвали в тази битка са били с ясното съзнание, че помагат на своята страна да излезе в по-добри позиции след войната", допълни Момчил Тачев.

11-годишният ученик Гиас Гулиев е един от стотиците зрители, които се върнаха в епохата на Втората световна война.

"Дойдохме, защото ми е интересно да науча нещо ново за войната и ме впечатлява всичката военна техника", не крие емоциите си Гиас.

През 2004 година Христо Пенев купува мотоциклет и лично го реставрира.

"Произведен е през 1942 година, участвал е през ВСВ, най-вероятно е трофеен, защото не е поръчка на Българската армия. Мотоциклетът тежи половин тон и може да носи още толкова", сподели членът на клуб "Братя по оръжие" Христо Пенев.

При Дравската операция Вермахтът губи близо 4400 войници, убитите български военни са 1500, а ранените - над 2500. Победата при Драва допринася за края на Втората световна война и повишава бойния авторитет на Българската армия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК