Денят на храбростта: Военни в цялата страна показаха мощта на армията ни

Без военен парад, но с освещаване на бойните знамена и демонстрации - така беше отбелязан днешният празник

06.05.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Без военен парад, но с освещаване на бойните знамена и демонстрации във военните бази в страната - така беше отбелязан днешният празник на Българската армия и Ден на храбростта.

Рев на авиационна техника огласи небето над авиобаза "Граф Игнатиево". Пилотите демонстрираха бойно маневриране, блокиране на летище, гасене на пожар от въздуха и евакуация на пострадал.

"Искам да им благодаря, за това, че благодарение на техните усилия и денонощен труд, ние имаме изправна техника навсякъде в дежурство", заяви командирът на Българските военновъздушни сили генерал Димитър Петров.

В Деня на храбростта в базата бяха събрани изтребителите МиГ-29, вертолетите от авиобаза - Крумово и самолетите Су-25 от базата в Безмер.

"Мощта на българската авиация е въпрос на държавна политика, така че ние разчитаме и на държавата, за да имаме мощна изтребителна авиация", коментира командирът на авиобаза "Граф Игнатиево"  бр. Ген Николай Русев.

"Във всяко едно ВВС има опасни ситуации, това ни е професията, но това не значи, че нашите самолети са по-лоши или счупени от другите. Ние си ги поддържаме самички", изтъкна майор Павел Джуров, отговарящ за безопасността полети в авиобаза ''Граф Игнатиево''.

А на "Морска гара" във Варна представители на военноморските ни сили показаха операция по превземането на кораб, завладян от терористи. Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции за борба с тероризма и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование "бординг операции".

Военнослужещи от наскоро създадената бойната група, сформирана за защита на източния фланг на НАТО, показаха военни умения на полигона Ново село. В учебно-тренировъчения комплекс "Црънча" военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции също демонстрираха способности по случай 6 май

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
doker125@abv.bg
преди 1 година