Йосиф Сърчаджиев пред „Умно село“: Животът винаги е затвор, възможно е да избереш само размера на клетката

Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Възгледите на Йосиф и морето“ на 1 май от 19:30 часа

27.04.2022 | 15:51
Йосиф Сърчаджиев пред „Умно село“: Животът винаги е затвор, възможно е да избереш само размера на клетката

На 2 май един актьор с необятна дарба навършва 77 години. По този повод през месец май Bulgaria ON AIR ще излъчи двете издания от поредицата „Умно село“, посветени на обичания актьор и режисьор Йосиф Сърчаджиев, реализирани в два периода от живота му.

Тази неделя, 1 май, от 19:30 часа, националната политематична телевизия ще излъчи епизода „Възгледите на Йосиф и морето“, който ще припомни на зрителите за „робинзоновския му период“, в който Йосо, както всички го наричат, преряза нишките към доскорошния си живот и заживя със семейството си в Синеморец. Във филма екипът на документалната поредица се среща с 55-годишния Йосиф, току що станал доброволно жител на живописното и все още необладано от туристите морско селище. С Йосиф, който върти педалите на неизменния си велосипед по баира към Резово. Но и с Йосиф Съзерцателя, приседнал на „камъка на размислите“ край бързотечащата Велека.

Истина е, че всъщност живея край морето, за да събера кураж за живота си нататък. И само си въобразяваме, че можем някъде и от нещо да избягаме. Човек носи себе си със себе си като охлюв. Свобода не съществува, животът винаги е затвор, възможно е да избереш само размера на клетката. Доволен съм, че моята изглежда така”, ще каже Йосиф Мислителят, ставайки от скалата, където току-що е разменил с морето горните мисли.

На свой ред той ще връчи четка на Йосиф Бояджията, за да пребоядиса за кой ли път разядената от Морето повърхност на оградата. В интригуващия епизод от поредицата зрителите ще се запознаят и с „останалите Йосифовци“, които се придвижват във времето, според нагласата и темперамента си. Филмът е ценен документ за едно човешко битие и за отрязъка от време, в което се простира същностната част от него.

Не пропускайте епизода „Възгледите на Йосиф и морето“ от поредицата „Умно село“ – тази неделя, 1 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.