Силен имунитет и здрави стави - предимствата на котешкия нокът

Растението има антивирусно и диуретично действие, регулира хормоналния баланс

27.04.2022 | 15:27 Редактор: Жаклина Иванова
Силен имунитет и здрави стави - предимствата на котешкия нокът

Котешкият нокът - Uncaria tomentosa, е общоукрепващо и противовъзпалително лечебно растение, произхождащо от тропическите райони на Южна и Централна Америка.

Ползите от котешкия нокът са много - растението има антивирусно и диуретично действие, регулира хормоналния баланс и се използва за намаляване на кръвното налягане, холестерола и стреса.

То е вид тропическа лоза, която може да нарасне до 30 метра височина. Името на растението идва от кукообразните шипове, които наподобяват ноктите на котка и се появяват на стъблата, под клонките.

Много от приложенията на котешкия нокът се състоят в свойството на билката да намалява възпалението, което е потвърдено от проучване, публикувано в Journal of ethnopharmacology.

Според това изследване котешкият нокът съдържа съединения с ефективно антиоксидантно действие, но може би най-забележителното е, че той има ефекта значително да инхибира производството на TNF алфа - молекула, която насърчава възпалението в тъканите.

Това свойство е показано в случаи на остеоартрит - най-често срещаното ставно заболяване.

Остеоартритът причинява болка, подуване и скованост.

Според проучване, проведено с участието на 45 души, приемът на 100 mg котешки нокът на ден в продължение на 4 седмици е в състояние да намали интензивността на болката по време на физическа активност. Не са наблюдавани странични ефекти.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК