Вредите от антибиотиците са повече от ползите?

Могат да се развият редица заболявания

22.04.2022 | 09:58 Редактор: Ваня Кузманова
Вредите от антибиотиците са повече от ползите?

На антибиотиците дължим увеличената продължителност на живота си. Открити преди близо век, те са мощно средство за справяне с различен тип инфекции. Но с времето и натрупаните знания за действието им върху човешкия организъм се оказва, че колкото са ползите, толкова, че дори и повече, са вредите от тях.

Могат да се развият заболявания като екземи, бронхиална астма, диабет, остеохондроза, болест на Крон, хипертония, болест на Паркинсон, различни проблеми с костите и ставите, заболявания на вътрешните органи и дори злокачествени тумори в червата. И всичко това вследствие на възникнал дисбаланс в червата.


 
Какво е дисбактериоза?

В тялото ни живеят над 600 вида бактерии и 40 хил. различни техни разновидности, като по-голямата част от тях се намират в червата. Заедно те изграждат нашата микрофлора и играят фундаментална роля в живота ни. Микрофлората има отговорната задача да стимулира ръста на клетките на чревните стени, да регулира имунитета като въздейства върху нарушените му звена, да контролира енергийния и липидния обмен и да участва в развитието и функционирането на мозъка.

Част от бактериите, населяващи червата ни, наричаме "добри", други – "лоши", но всички те живеят в идеална хармония. При определени условия обаче "лошите" вземат превес, нарушава се съотношението помежду им и това води до дисбаланс или дисбактериоза. Това е състояние, при което микроорганизмите в нашето тяло променят състава си, а тази промяна от своя страна, води до разстройство на стомаха и червата. 


 
Какво се случва, ако дисбактериозата не се лекува?

Ако дисбактериозата не се лекува, започват процеси, които могат да доведат до образуването на токсични вещества в червата, а те да се пренесат с кръвния поток до всички органи и тъкани.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК