Какви са ползите от консумацията на яйца?

Те ни осигуряват протеини, витамини и минерали, но ни предпазват и от развитието на деменция

21.04.2022 | 20:49 Редактор: Теодора Патронова
Какви са ползите от консумацията на яйца?

Яйцата са пълноценна храна, богата на важни за организма микроелементи.  Все повече проучвания показват ползите от консумацията на яйца.

Освен че ни осигуряват протеини от най-високо качество и не повишават холестерола - научни доказателства са опровергали тази лоша репутация на яйцата, те имат невропротективен ефект, който би ни предпазил от развитие на деменция.

Проучване на Института за биомедицински изследвания Bellvitge и Каталунския институт по онкология - ICO е установило, че консумацията на яйца е свързана с по-нисък риск от деменция, особено от Алцхаймер, при хора, които не спазват средиземноморска диета, за разлика от тези, които спазват здравословен начин на хранене. 

Изследователите смятат, че тази разлика може да се дължи на факта, че хората, спазващи здравословен начин на хранене, успяват да приемат полезните компоненти на яйцата чрез други храни, така че не се наблюдава допълнителен невропротективен ефект от консумацията на яйца.

Яйцето е източник на висококачествен протеин - съдържа всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем, така че когато го консумираме, не е необходимо да приемаме други храни, богати на протеин. Едно яйце съдържа 6,4 грама протеин.

Освен това осигурява всички витамини, от които тялото се нуждае, с изключение на витамин С, в подходящи пропорции. Мастноразтворимите витамини - A, D, E и K, фолиева киселина и витамин B12 се намират изключително в жълтъка, където също са концентрирани по-голямата част от биотина, пантотеновата киселина и витамините B1 и B6.

Яйцето съдържа важни минерали като фосфор, цинк, желязо и йод.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК