Здравословни ли са яйцата и по колко трябва да ядем седмично?

Те са храна, която е добре да присъства ежедневно в храненето

01.04.2022 | 10:20 Редактор: Искра Ангелова
Здравословни ли са яйцата и по колко трябва да ядем седмично?

Протеините са много важен макроелемент, който трябва да присъства редовно в храненето. Протеините са необходими, защото при метаболизирането им от организма те се разграждат до аминокиселини, а те са един от най-важните елементи, изграждащи клетките.

Яйцата са един от най-добрите източници на протеини, но са източник и на холестерол. И заради това тук стои вечният въпрос - здравословни или нездравословни са яйцата.

Според диетолога Мелиса Майер, цитирана от bodyandsoul.com.au, остарелите схващания са, че яйцата са нездравословни. Последните изследвания показват тъкмо обратното. Любителите на яйцата могат да се радват, защото този природен продукт е невероятно полезен. Доктор Майер всъщност препоръчва яйцата горещо.

Здравословни ли са яйцата?

Яйцата се считат за здравословна храна, защото са богат източник на протеини, респективно на аминокиселини. В тях се съдържат както есенциални, така и неесенциални аминокиселини. Тялото не може да синтезира есенциалните аминокиселини, затова се нуждае от храни, които ги съдържат. Яйцата са именно такава храна, която е добре да присъства ежедневно в храненето. Незаменимите аминокиселини са краен продукт при обработката на висококачествен протеин, а това е важно за принципите на здравословното хранене.

Яйцата съдържат и други ценни вещества освен протеините. Те са много богат източник на витамин D. Само две яйца могат да осигурят повече от 80% от дневната нужда на организма от витамин D, който иначе се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина.

Яйцата са богати на витамините А и Е. Те имат мощни антиоксидантни свойства. Витамин А играе съществена роля за функциите и здравето на очите. Витамин Е пък е важен за редица клетъчни процеси, като противодейства на свободните радикали, причиняващи възпаления и злокачествени промени в клетките и тъканите.

Яйцата са източник на антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които са изключително важни за очите. Присъствието им в храненето намалява риска от ранна загуба на зрение и увреждания на ретината.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК