Великден наближава: Рецепта за перфектно печено агнешко

Месото се измива добре и се осолява

21.04.2022 | 12:40 Редактор: Искра Ангелова
Великден наближава: Рецепта за перфектно печено агнешко

Какво е Великден без агнешко на празничната трапеза?! За да създадете семеен уют за празника, а и за да спазите традицията - вижте как да приготвите вкусно печено агнешко.

Продукти:

- агнешко бутче и плешка

- 100 г масло

- 1 връзка пресен лук

- 1/2 връзка магданоз

- 1/2 връзка джоджен

- сол, черен пипер, червен пипер

- ориз

- агнешки комплект

Приготвяне:

Агнешкият комплект: черен и бял дроб, сърце, момици се измиват и се кипват. После се нарязват на дребно. Лукът, джодженът и магданозът се задушават в малко олио, прибавят се и нарязаните дреболии, разбърква се и се прибавя и една чашка ориз, пържи се докато оризът стане прозрачен, прибавя се сол и черния пипер. Прибавяте малко вода, за да може оризът малко да омекне, като изври водата сваляте от огъня, съветва az-jenata.bg.

Агнешкото се измива добре и се осолява. С помощта на нож правите нещо като джоб, който пълните с приготвените дреболии. Зашивате добре с конец. Отгоре месото се намазва с червен пипер и масло, за да се получи хрупкава кожичка. Поставя се в подходяща тавичка с малко вода. При печенето е необходимо от време на време да се полива със соса от тавичката, също така може и да се обърне, за да се пече равномерно. Когато се запече отгоре може да сложите станиол. Пече се около 2 часа.

Хубаво е, ако в тавичката сложите обелени цели картофи, които поемат от мазнината и става чудесна гарнитура към печеното.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК