Основните храни, които могат да причинят алергии

Алергията към млякото е най-честата сред децата

20.04.2022 | 23:30 Редактор: Ваня Кузманова
Основните храни, които могат да причинят алергии

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия представлява реакция на имунната система, която възниква скоро след консумация на определена храна. Дори малко количество от храната, причиняваща алергията, може да предизвика симптоми като храносмилателни проблеми, копривна треска (уртикария) или подуване на дихателните пътища (оток и удебеляване на лигавицата на дихателните пътища в резултат на което те силно се стесняват и предизвикват дихателни смущения). При някои хора хранителната алергия може да причини тежки симптоми или дори животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия.

Симптомите на хранителна алергия варират по тежест и някои могат да се припокриват с тези на други състояния, които могат да включват:

- Копривна треска или обрив;

- Сърбеж в устата и гърлото;

- Подуване на езика, устните и клепачите;

- Дрезгав глас;

- Затруднено преглъщане;

- Кашлица или хрипове;

- Недостиг на въздух;

- Болка в корема;

- Диария и повръщане;

Кои храни често предизвикват хранителни алергии?

Има няколко основни храни, които могат да причинят алергии. Алергиите към тези храни съставляват приблизително 90% от всички хранителни алергии. Те включват:

Мляко - Алергията към млякото е най-честата алергия сред децата. В много случаи децата надрастват алергията. Човек може да бъде алергичен към овче, краве и козе мляко. Хората с алергия към млякото трябва да бъдат наясно, че преработената храна може да съдържа млечни протеини;

Яйца - Яйцата са основен хранителен източник и съставка в хранителните продукти по целия свят. Алергията към яйцата е хранителна алергия, медиирана от имуноглобулин Е (IgE). IgE е антитяло, което се произвежда от имунната система в отговор на патоген. Протеините както в яйчния белтък, така и в яйчния жълтък могат да предизвикат алергична реакция.

Риба - Парвалбуминът, протеин, открит в рибата, може да предизвика хранителни алергии. Готвенето не унищожава протеина. Тежестта на този вид алергия зависи от консумираното количество и индивидуалната чувствителност;

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК