Тайните на здравословната и полезна салата

Не си даваме сметка как любимата ни салата може да навреди на талията и здравето ни

16.04.2022 | 14:50 Редактор: Жаклина Иванова
Тайните на здравословната и полезна салата

Салата не означава задължително здравословно и диетично ястие. Не си даваме сметка как любимата ни салата или тази, поръчана в заведение, в което не знаем как точно е приготвена и какво съдържа, могат да навредят на талията и здравето ни.

За да бъде една салата полезна, тя трябва да отговаря на няколко основни изисквания.

1. Използвайте здравословна основа.

Можете да използвате цялото разнообразие на тъмнозелените листни зеленчуци, за да направите салатата си още по-здравословна. За основа поставете марули, спанак, къдраво зеле, салата айсберг или каквото и да е друго, стига да е листно и да е със зелен цвят.

Приблизително 2 чаши нарязани зелени листни зеленчуци отговарят само на 20 калории.

2. Използвайте колкото се може повече зеленчуци.

Тук е моментът да развихрите креативността си. Смесете моркови, целина, артишок, домати, брюкселско зеле, краставици, лук или зелени бобови растения. Ако полезните зеленчуци са основната съставка на салатата ви, тя ще бъде по-полезна, отколкото ако като основен компонент сте използвали паста или месо например.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК