Вкусно и полезно - какви ястия да сложим на трапезата за Цветница

За десерт е добре да сложим пресни плодове

15.04.2022 | 13:12 Редактор: Жаклина Иванова
Вкусно и полезно - какви ястия да сложим на трапезата за Цветница

На 17 април 2022 година (неделя) отбелязваме Цветница. Този голям християнски празник е от т. нар. подвижни празници, не е на конкретна дата, а се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя.

На Цветница имен ден празнуват всички с имена на цветя, растения или дървета. Подготвяйки се за него, не бива да пропускаме и празничната трапеза.

Цветница е първият ден след големия пост, на който можем да хапнем риба. Освен рибата обаче, всички останали ястия църквата повелява да бъдат постни - салата от пресни зеленчуци, картофи, ориз, фасул, яхния от стар боб или пък пълнени постни чушки. На почит на този ден са зелениите - коприва, лапад, спанак, с които може да приготвите чудни супи и яхнии, пише az-jenata.bg.

Не бива да се слагат мазни ястия, защото постите все още продължават. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена. За десерт е добре да сложите пресни плодове или пък домашно приготвени сладкиши, но без яйца или мляко.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК