Някои от най-полезните подправки и как да ги включите в ястията си

Ползите за здравето от куркумата са многобройни

21.05.2021 | 10:06 Редактор: Жаклина Иванова
Някои от най-полезните подправки и как да ги включите в ястията си

Подправките са нещо чудесно. Те трансформират ястията, подчертават вкуса им, а освен това добавят и фантастична хранителна стойност с полезните си вещества. Едни и същи зеленчуци, меса и други хранителни продукти могат да трептят с различни вкусове, благодарение на подправките, добавени към тях.

Активните вещества в подправките придават не само уникален вкус, но носят и редица ползи за здравето.

Кои са петте сред най-полезните подправки и как да ги включвате в ястията си?

1. Куркума

Ползите за здравето от куркумата са многобройни. Тя съдържа фитохимикали, които имат противовъзпалителни и противоракови свойства. Куркуминът, който е активното вещество в куркумата, има свойството да потиска растежа на ракови клетки, както и да намалява възпаленията в тялото, сочат изследвания, цитирани от realsimple.com.

Куркумата е много полезна за здравето на мозъка, червата, може да подпомогне нормализирането на холестерола и триглицеридите.

Употреби на куркумата

Куркумата представлява корен, подобен на джинджифила. Тя може да се използва в прясно състояние, както и сушена и стрита на прах. Подходяща е за яхнии, зеленчукови и зърнени ястия, къри, смутита, супи, като добавка в супи, както и като подправка към печени ядки, пуканки.

2. Канела

Канелата е невероятно полезна подправка с много качества. Тя е известна с благотворното си въздействие в усвояването на глюкозата в кръвта и балансирането на нивата на кръвната захар. Неслучайно е основна съставка в редица хранителни добавки за подпомагане на лечението при диабет. Проучване от 2020 година, цитирано от realsimple констатира, че около ¼ чаена лъжичка канела три пъти на ден може да допринесе за понижаване на кръвната захар и заедно с това да понижи риска от диабет.

Канелата има още противоракови, антимикробни, противовъзпалителни свойства благодарение на антиоксидантите в състава си. Тя се бори с оксидативния стрес в клетките, забавя стареенето и има цялостен здравословен ефект върху организма.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК