Награда "Грами" за български композитор - коя е Пенка Кунева?

Сънародничката ни има сериозна визитка и е сред малкото жени композитори в Холивуд

04.04.2022 | 19:08 Редактор: Тодор Петров

Българка спечели награда на 64-ите "Грами". Композиторът Пенка Кунева участва в създаването на музиката към филма Women Warriors, отличен с най-престижната музикална награда. Тя е сред авторите на саундтрака, отличен в категорията "Класическа колекция". 

Филмът, известен у нас като: "Жени воини: Гласовете на промяната", има над 20 награди от редица фестивали. А Пенка Кунева е добре позната - тя композира музиката в българския филм "Ага", претендент за "Оскар" в категорията "Чуждестранен филм". 

Тя е сред малкото жени композитори в Холивуд. Орекстрирала е музиката към филми, сред които "Карибски пирати", "Трансформърс", "Ангели и демони". Пише музиката и за игри като "Принцът на Персия". 

За наградите "Грами" гласуват 11 000 членове на американската Национална звукозаписна академия. Големият победител тази година е "Силк Соник" на Бруно Марс и Андерсън Паак - те спечелиха приз за запис на годината, както и за песен на годината, най-добро RnB изпълнение и най-добра песен в същия жанр. 

За албум на годината статуетката отиде при Джон Батист, който имаше най-много номинации. 19-годишната Оливия Родриго победи в категорията "Най-добър нов изпълнител" и поп албум. А "Фу Файтърс" спечелиха и в трите рок категории. 

Виртуално в церемонията се включи и украинският президент Володимир Зеленски, който призова да се чуе истината за войната в Украйна. 

"Кое е обратното на музиката? Тишината от разрушените градове и убитите хора. Нашите деца рисуват падащи ракети, а не падащи звезди. Над 400 деца бяха ранени, а 153 загинаха. И те няма да рисуват. Нашите музиканти носят бронежилетки вместо смокинги. Те пеят на ранените в болници, дори на тези, които не могат да ги чуят", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК