Бляскаво завръщане и (не)очаквани победители на "Оскарите"

Тази година церемонията ще бъде запомнена и с шамара, който Уил Смит зашлеви на Крис Рок

28.03.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова

След двегодишна пандемия церемонията по връчването на наградите се завърна с целия си блясък. Освен много овации и сълзи от щастие, тази година, обаче, тя ще бъде запомнена и с още нещо - шамара, който Уил Смит зашлеви на колегата си Крис Рок.

Големият победител тази година стана "Кода: деца на глухи родители". Освен че спечели статуетката за най-добър филм, лентата успя да вземе три награди от три номинации.

За най-добра актриса и актьор призовете получиха Джесика Частейн за ролята си в "Очите на Тами Фей" и Уил Смит за "Методът Уилямс". Джейн Кампиън спечели наградата за най-добър режисьор за "Силата на кучето". За най-добра поддържаща роля беше отличена Ариана ДеБоуз за участието ѝ в "Уестсайдска история". Кенет Брана спечели наградата за най-добър оригинален сценарий.

С най-много награди си тръгнаха създателите на "Дюн" - филмът беше номиниран в 10 категории и спечели в шест от тях, но те не бяха от най-важните: звук, визуални ефекти, монтаж, сценография, но също и за музиката на Ханс Цимер и операторската работа на Грег Фрейзър.

Церемонията ще бъде запомнена с шамара, който Смит удари на Крис Рок малко преди да бъде награден. Причината – водещия се пошегува с прическата на съпругата на Смит.

"Не слагай името на жена ми в мръсната си уста", заяви Уил Смит.

Джейда Пинкет Смит, която също е актриса, страда от алопеция и публично разкри диагнозата си през 2018 г. Малко по-късно Смит отново излезе на сцената, но този път бе поканен да си получи "Оскар"-а за най-добра мъжка роля. А публиката го посрещна с овации.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК