България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са изненадите на тазгодишните "Оскари" и трябваше ли да се даде дума на Зеленски?

"Церемонията винаги е била политически ангажирана", каза Петя Славова

28.03.2022 | 09:58 Редактор: Искра Ангелова

Приключи 94-ото издание на наградите "Оскар" на Американската академия за филмово изкуство. Церемонията се проведе в Лос Анджелис и мина под знака на войната в Украйна.

"Имаше повече заложби за това, че Джейн Кемпиън за "Силата на кучето" ще вземе голямата награда, а пък тя отиде в ръцете на Сиан Хедър за филма "Кода" - емоционален разказ за тихия живот, който водят семейство глухонеми, като фокусът попада върху тяхната единствена дъщеря, която е тийнейджър и може да чува. Тя е мост между нейните роднини и останалия свят. Интересното, което направи Хедър - обърна призмата и показа тихото битуване на другите, обогатявайки нас", каза киноведът Петя Славова в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че наградата за режисура остана в ръцете на Джейн Кемпиън.

"Силата на кучето" е интересен жанров филм, уестърн, досега бяхме свикнали да го наблюдаваме повече в мъжки вариант, докато тук режисурата е дадена на жена, което преобръща и формите в класическия жанр. Героинята е тази, която има проблеми с алкохола, докато главният персонаж, изпълнен от Бенедикт Къмбърбач, е нетипичният самотен каубой, който сме свикнали да гледаме. Той е по-сложен, по-раним", подчерта Славова.

Наградата за чуждоезичен филм отиде при "Карай колата", той е 179 минути и е по разказ на Мураками.

Славова коментира и момента, когато Уил Смит удари шамар на Крис Рок, а след това използва и груб език срещу него заради шега с прическата на съпругата на Смит.

"Винаги трябва да има нещо, което да събуди зрителите, защото като че ли "Оскарите" преживяват своите перипетии не само в последните 2 години, но и много преди това. Наблюдава се спад на зрителски интерес, който тази година се опитаха да променят, прехвърляйки 8 от категориите", посочи Петя Славова и добави, че не е изненада от това, че Джесика Частейн грабна приза за най-добра актриса.

"Физическата трансформация на Частейн беше доста специфична, сложна. По същия очакван начин отиде и при Уил Смит, който изпълни бащата на сестрите Уилямс. Имаше колебания дали Дензъл Уошингтън няма да спечели още веднъж за участието си в "Макбет", сподели тя.

Славова сподели, че изключително много харесва норвежкия филм "Най-лошата личност на света". А поддържащата мъжка роля отиде при глухоням актьор - Трой Коцур - той е единственият, получил такава награда.

Попитана дали трябваше да се даде думата на украинския президент Володомир Зеленски, Петя Славова отговори: Церемонията за "Оскарите" винаги е била политически ангажирана и това се показа и тази година. Те започнаха с едноминутно мълчание, имаше екран, на който се разказваше от какво имат нужда бежанците. Голяма част от актьорите носеха панделка, показваща знака за съпричастност за случващото се.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Комерсиални филми се награждават на тия Оскари. Критериите за истинско качество се губят. Сигнализирай за неуместен коментар