Шамар на сцената и солидарност с Украйна - кои си тръгнаха с награда "Оскар"

Джесика Частейн взе награда за най-добра актриса за "Очите на Тами Фей"

28.03.2022 | 07:32 Редактор: Тодор Петров

В Лос Анджелис приключи 94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар". Статуетката за най-добър филм отиде при "КОДА: Дете на глухи родители".

За най-добра актриса беше определена Джесика Частейн, за ролята си в "Очите на Тами Фей". Най-добър актьор стана Уил Смит за "Методът Уилямс". Малко преди да бъде награден, Смит удари шамар на Крис Рок, а след това използва и груб език срещу него заради шега с прическата на съпругата на Смит.

За най-добър режисьор статуетка грабна Джейн Кампиън ("Силата на кучето"). Кенет Брана спечели наградата за най-добър оригинален сценарий. А научнофантастичният епос "Дюн", който бе с 10 номинации, спечели в категориите "монтаж", "визуални ефекти", "кинематография".

Бляскавото събитие също започна под знака на войната и с минута мълчание в знак на почит към Украйна. По време на този кратък момент на екраните се излъчваха съобщения, призоваващи за изпращане на помощ, изброявайки най-необходимото, от което украинците се нуждаят - храна, медицински грижи, одеяла.

"Молим ви да помогнете на Украйна по всякакъв възможен начин", гласеше едно от съобщенията. Холивудските знаменитости изразиха подкрепата си за Украйна със сини панделки, носещи хаштаг #С бежанците.

Кампанията, зад която застана Агенцията на ООН за бежанците, получи подкрепа от номинираната авторка на песни Даян Уорън, миналогодишната носителка на "Оскар" за най-добра поддържаща актриса Юн Йо-Джонги звездата от "Хелоуин" Джейми Лий Къртис. Джейсън Момоа добави кърпичка в цветовете на украинското знаме към джоба на изцяло черния си ансамбъл.

"Карай колата ми", тричасовата адаптация на разказа на Харуки Мураками, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

"Енканто", семейна приказка на "Дисни", изпълнена с цветове, магии и хитови песни на Лин-Мануел Миранд взе "Оскар" за най-добър анимационен филм. Той разказва за приключенията на обикновена тийнейджърка Мирабел, родена в сърцето на колумбийските планини, в семейство, в което всеки член е надарен с магически сили.

Трой Коцур влезе в историята като първия глухоням актьор, спечелил "Оскар" за искрената си роля като баща на любящо семейство в прочувствената инди-драма "Кода".

Ариана ДеБоуз получи "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за образа си на Анита в адаптацията на Стивън Спилбърг по хитовия мюзикъл "Уестсайдска история".

Кенет Брана спечели "Оскар" за оригинален сценарий за филма "Белфаст", а сценаристката и режисьор на "Кода" Шан Хейдър спечели наградата за най-добър адаптиран сценарий. 

Джейн Кемпиън в неделя спечели "Оскар" за най-добър режисьор за "Силата на кучето", завладяващ, мрачен уестърн, с който новаторката режисьор от Нова Зеландия се завърна в Холивуд.

Били Айлиш бе удостоена с награда "Оскар" за песента си от последния филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака". Наградата, заедно с Айлиш, получи нейният съавтор и по-голям брат Финиас О'Конъл.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК