Трябва ли да приемаме йод превантивно и защо това може да бъде опасно?

Той е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка

21.03.2022 | 12:55 Редактор: Искра Ангелова
Трябва ли да приемаме йод превантивно и защо това може да бъде опасно?

Йодът е един от микроелементите в природата жизнено необходим за пълноценното развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които осигуряват обменните процеси във всички тъкани на организма, както и нормалните функции на нервната, сърдечносъдовата и половата система.

Той е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през вътреутробния период и в първите месеци след раждането, а също за растежа и развитието в детската възраст и пубертета.

България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията ни е с намалено количество йод в почвата и водата. Универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в общественото хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 грама.

В последните няколко седмици събитията в Украйна породиха много страхове у населението не само у нас, но и в цяла Европа. В резултат на това драстично нарасна търсенето на йодни таблетки в аптечната мрежа, което неминуемо доведе и до изчерпването им. В аптеките в България може да бъде намерен йод единствено под формата на хранителни добавки, но не и стандартизирани таблетки, регистрирани като лекарствен продукт.

Трябва ли да приемаме йод превантивно? Отговорът категорично е: не. Превантивното приемане на йод с оглед превенция при евентуална радиация е неефективно, а може да бъде и изключително опасно.

Как йодът би помогнал при ядрено замърсяване? Радиоактивният йод е едно от първите вещества, които се отделят в атмосферата след ядрена авария. Той нанася непоправими увреждания на цялото тяло, провокира онкологични заболявания и разрушава тъканта на щитовидната жлеза. Целта на йодната профилактика е да насити депата за йод в организма с нерадиоактивен йод, защото по този начин радиоактивният елемент йод не може да навлезе в клетките на човешкото тяло. Т.е. ако човешкото тяло разполага с достатъчни количества "добър" или нерадиоактивен йод, в щитовидната жлеза не остава място за радиоактивния и той се изхвърля през бъбреците.

Защо няма нужда да се пие йод превантивно? Тялото ни може да складира йод само за определен период от време. Неоснованото приемане на големи количества йод може да бъде много опасно, понеже много хора страдат от повишена функция на щитовидната жлеза. Допълнителният прием на йод може да наруши силно нейната функция.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК