Сигнали, че сме твърде самотни и трябва да променим ежедневието си

Имаме много познати, но не много истински приятели

16.03.2022 | 20:33 Редактор: Жаклина Иванова
Сигнали, че сме твърде самотни и трябва да променим ежедневието си

Самотата е нещо, за което човекът, като социално същество, определено не е създаден. Всеки от нас е изпитвал самота в дадени моменти от живота си. Във времената на пандемия, в които все още живеем, самотата се превърна в част от ежедневието на много хора. Но тя не е единствената причина за това усещане. Самотата може да се появи при много обстоятелства, дори и да сте обградени от много хора. Тя е усещане и в много от случаите причините за нея се коренят в самия самотен човек, чувстващ се като такъв.

Хроничната самота е състояние, при което страдащият от нея се чувства по този начин всеки ден в продължение на месеци, понякога дори години. Такива хора обикновено отчаяно искат да имат по-добри социални контакти или да създадат пълноценна връзка, но все не успяват, все не намират точния човек и точните начини.

Хроничната самота е страничен ефект най-често от депресията, която може да отнеме много дълго време, докато бъде овладяна, според yourtango.com. Сайтът посочва и някои от характерните признаци на хронична депресия. Ето някои от тях.

1. Имате много познати, но не много истински приятели.

Когато сте заобиколени от хора, с които имате повърхностни отношения, това носи усещане за тъга и самотност. Истинските приятели са тези, които могат да ви създадат чувство на приемане, обич, отдаденост. Повърхностни познанства има всеки. Ако в живота ви не са останали много приятели, напълно възможно е това да е причината да се чувствате постоянно самотни и това да се превърне в хронично състояние.

2. Чувствате се изолирани и това е постоянното ви състояние.

Един от признаците на хронична самота е не просто отсъствието на други хора в живота ви, а собствената ви настройка към самия живот. Може да сте били цяла вечер навън с приятели и да сте се забавлявали, а като се приберете да се чувствате тъжни, самотни, неразбрани.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК