Перфекционизъм, усещане за вина, самосъжаление - как вредим на психиката си

Всеки наш навик оказва положително или отрицателно въздействие върху психичното ни здраве

15.03.2022 | 08:21 Редактор: Жаклина Иванова
Перфекционизъм, усещане за вина, самосъжаление - как вредим на психиката си

Всеки има своите добри и лоши навици. Винаги е по-добре за нас първият вид да надделява над втория. Всеки наш навик оказва положително или отрицателно въздействие върху психичното ни здраве. Толкова забързано живеем, че рядко се замисляме над това. Точно както лошите навици могат да бъдат вредни за физическото здраве, така могат и да повлияят негативно на психиката ни.

Негативните мисли са първи в списъка, вижте и останалите.

Прекален перфекционизъм

Стремежът към съвършенство може да се разглежда като здравословен навик, особено когато се опитваме да постигнем успехи. От друга страна, постоянната необходимост да сте перфектни в работата, семейството, личния си живот, може да навреди на усилията ви, особено ако нещо не се случи според вашите желания.

Според психолози перфекционизмът може да бъде положителен или отрицателен. Положителният ни помага да дадем най-доброто от себе си, като навиците, свързани с него включват поставяне на реалистични цели, отхвърляне на неуспехите, виждане на грешките като възможности за растеж. Стресът и тревожността са в здравословни граници.

Но навиците на отрицателния перфекционизъм са свързани с определяне на стандарти извън нашия обсег. Недоволни сме, когато не сме идеални, постоянно се тревожим от провала.

Лоша стойка

Лошата стойка не само ни прави по-малко привлекателни. Според проучване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, добрата стойка може да намали риска от депресия. Резултати от други проучвания показват, че добрата стойка може да подобри нашето самочувствие и настроение, да намали дори умората.

Четете повече в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК