Домашни средства за бързо спиране на кървенето

Първата стъпка е да бъде приложен силен натиск върху раната

14.03.2022 | 14:22 Редактор: Ваня Кузманова
Домашни средства за бързо спиране на кървенето

Дори малки наранявания могат да причинят обилно кървене, особено ако са на чувствително място като устата. В повечето случаи тромбоцитите в кръвта се коагулират, образувайки съсирек, за да спрат кървенето. Понякога трябва да бъдат предприети мерки, чрез които спирането на кървенето да бъде ускорено.

Някои домашни средства могат да помогнат за кръвосъсирването и по този начин да спрат кървенето по-бързо.

При рани с всякакъв размер или дълбочина, първата стъпка винаги е да бъде приложен натиск и раната да бъде повдигната на височина над сърцето. След това може да бъдат използвани някои средства в домашни условия за ускоряване на съсирването на кръвта и спиране на кървенето от малки порязвания. Въпреки това, не всички тези методи са подкрепени от убедителни научни доказателства.

Първата стъпка при кървене е да бъде приложен силен натиск върху раната. Това трябва да бъде извършено с чиста кърпа или марля. Няма значение какъв тип кърпа се използва за този компрес, стига да е чиста.

Ако кръвта проникне и напои кърпата, компресът не бива да бъде отстраняван. Премахването му твърде скоро може да засили кървенето при нарушаването на кръвен съсирек, който е в процес на образуване. Вместо това може допълнително да бъдат добавени още кърпи или марли и прилагането на натиска продължи.

Необходимо е прилагането на натиск върху раната да продължи от 5 до 10 минути, преди да бъде проверено дали кървенето се е забавило или спряло. Ако кървенето не е спряло, прилагането на натиск трябва да продължи още пет минути.

Прилагането на лед върху кървяща рана, особено в устата, е популярен домашен лек за спиране на кървенето. Освен това ледът помага за намаляване на отока. Въпреки това, съществуват малко научни изследвания в подкрепа на този метод.

По-старо проучване е установило, че времето на кървене е по-дълго, колкото по-висока е телесната температура, но от друга страна, колкото по-ниска е телесната температура, толкова по-бавно е времето за съсирване на кръвта.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК